Restauracja Menu

Hotel Ognisty Ptak*** słynie nie tylko z wyjątkowej atmosfery i atrakcji, ale również z doskonałej kuchni. Niepowtarzalna w swoim klimacie i wystroju restauracja z tarasem z widokiem na jezioro serwuje dania kuchni europejskiej, polskiej oraz specjały kuchni mazurskiej. Wieloletnie doświadczenie Szefa Kuchni skutkuje najwyższą jakością i satysfakcją naszych Gości.

 

PRZYSTAWKI ZIMNE

Carpaccio z marynowanego śledza z pieczarkami w zalewie octowej  16zł

Tatar z szynki parmeńskiej serwowany z warzywami, grzankami i masłem 20zł


PRZYSTAWKI CIEPŁE

Racuchy ziołowe w towarzystwie sałatki wielowarzywnej 16zł

Tortilla z sałatką warzywną, kurczakiem oraz sosem czosnkowym  19zł


ZUPY

Zupa z pomidorów z kluskami ziemniaczanymi 10zł

Kapuśniak z kminkiem i pieczonym bekonem  12zł

Żurek z imbirem, białą kiełbasą i jajkiem sadzonym  14zł

Zupa z boczniaków z kwaśną śmietaną  16zł


DANIA GŁÓWNE

Hamburger w bułce pszenno-żytniej z kotletem drobiowym i chrupiącym bekonem podany z frytkami i surówką  25zł

Sznycel wieprzowy zapiekany z pieczarkami i serem podany z kaszą gryczaną, ziołami oraz surówką z kiszonej kapusty i jabłka  28zł

Polędwiczka z dorsza na bulionie z warzywami i kaszą jęczmienną  31zł


SAŁATKI

Kruche sałaty z oliwkami, serem camembert i sosem vinegrette  18zł

Mix warzyw z kurczakiem towarzystwie opiekanych ziemniaków z sosem jogurtowo-ziołowym  20zł


MAKARONY

Makaron szpinakowy z suszonymi, pomidorami, pesto ziołowym oraz oliwkami  22zł

Kolorowe świderki z kurczakiem, warzywami oraz śmietanowym pesto czosnkowym 24zł

Bezglutenowy makaron ryżowy z ananasem, papryką, ziołami oraz pulpetami rybnymi i sosem cytrynowym 26zł

KOKTAJLE WARZYWNE*

Koktajl warzywny z ogórkiem, czosnkiem i kefirem  (250ml) 10zł

Koktajl marchewkowo-pomidorowy z jogurtem naturalnym (250ml) 10zł

Koktajl z buraczkiem, selerem i odrobiną kefiru (250ml) 10zł

*Koktajle warzywne to idealny suplement diety bogaty w witaminy i sole mineralne. Buraki i marchew wspomagają przemianę materii oraz zawierają dużo błonnika. Warzywne koktajle dodają energii oraz mają najczęściej mniej kalorii niż koktajle owocowe, dlatego są świetne na drugie śniadanie i szczególnie polecane tym, którzy aktywnie spędzają czas.

DANIA Z DOMOWEJ KUCHNI MAZURSKIEJ

Pierogi z kapustą i wieprzowiną okraszane pieczarkami podane z surówką* (8 szt)  19zł

Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków i surówką (3 szt.) 20zł

Mazurski gulasz wołowy z ogórkiem kiszonym w chrupiącym chlebie cebulowym  24zł

Staropolski schabowy z duszoną cebulą, ziemniakami z okrasą i surówką z buraczków  24zł

Smażona sielawa z purre ziemniaczanym oraz surówką z ogórka octowego z cebulą i porem  32zł

* Autorskie pierogi Szefowej Kuchni, ręcznie robione w naszej kuchni


DANIA DLA NAJMŁODSZYCH

Zupa pomidorowa z ryżem  7 zł

Rosół z makaronem  7 zł

Naleśniki z twarożkiem i owocami  12 zł

Spagetti z sosem bolońskim  14 zł

Ognisty puchar lodowy z owocami  10 zł


DESERY

Puszysty sernik z musem owocowym  10 zł

Deser light z jogurtem naturalnym i owocowym musli*  12 zł

Kremowy deser z nutką cynamonu i prażonymi jabłkami  12 zł

Lody śmietankowe z musem malinowym na ciepło**  15 zł

* Deser przygotowany z myślą o osobach dbających o linię na bazie naturalnego jogurtu i owoców

** Lody wyrabiane w naszej kuchni


Serdecznie zapraszamy codziennie w godzinach 14:00-21:00

Rezerwacja stolików
Hotel Ognisty Ptak ***ul. Sztynorcka 6, Ogonki, 11-600 Węgorzewo
Tel. 87 / 427 28 79 lub 667 507 000

 

Pokaż treść

Przyjazd

18

Grudnia

Wyjazd

22

Grudnia