Restauracja Menu

Hotel Ognisty Ptak*** słynie nie tylko z wyjątkowej atmosfery i atrakcji, ale również z doskonałej kuchni. Niepowtarzalna w swoim klimacie i wystroju restauracja z tarasem z widokiem na jezioro serwuje dania kuchni europejskiej, polskiej oraz specjały kuchni mazurskiej. Wieloletnie doświadczenie Szefa Kuchni skutkuje najwyższą jakością i satysfakcją naszych Gości.

 

PRZYSTAWKI

ZIMNE / COLD
Pieczony boczek z musem twarożkowym, ogórkiem kiszonym oraz grzanką 14 zł

Roast bacon served with cottage cheese mousse, a pickled cucumber and a toast

Tatar ze śledzia w marynacie octowej z oliwą czosnkową oraz grzanką 16zł

Herring tartare in vinegary marinade and garlic olive oil and a toast

CIEPŁE / HOT
Pierożki drożdżowe z mozzarellą serwowane na musie szpinakowym 15zł

Yeasty ravioli with mozzarella cheese served on the spinach mousse

Placuszki ziemniaczane własnego wyrobu z płatkami owsianymi serwowane
z twarożkiem czosnkowo-ziołowym i wędzonym łososiem 18zł

Potatoes pies with oat flakes served with gralic and herby cottage cheese and smoked salmon


ZUPY/SOUP

Zupa z białej kapusty z boczkiem, ziemniakami oraz odrobiną kminku 10 zł

White cabbage soup with bacon, potatoes and a bit of caraway seed

Chłodnik na maślance z warzywami i zakwasie buraczanym z jajkiejm i ziemniakami  12zł

Soup with buttermilk served cold with vegetables and beetroot sourdough with eggs and potatoes

Krupnik z bekonem 12 zł

Barley soup served with bacon and a bit of caraway seed

Zupa z cukinią i pomidorami 13zł

Zucchini and tomato soup


DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSE

Bitki wieprzowe z cebulą i ziołami w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i surówki  25 zł

Pork cutlets in onion and herbs served with potatoes with dill and salad

Filet drobiowy w sosie porowo – warzywnym serwowany z białym ryżem, marchewką i groszkiem 25 zł

Chicken fillet in leek and vegetable sauce served with white rice, carrots and peas

Chicken burger w bułce pszennej z cebulą, pomidorem oraz ogórkiem
serwowany z frytkami i surówką 27zł

Chicken burger served in wheat roll with onion, tomato and cucumber served with chips and salad

Classic burger wołowy z sosem BBQ, cebulą, pomidorem i ogórkiem
podany z frytkami i surówką 30zł

Classic beef burger served with BBQ sauce, onion, tomato and cucumber served with chips and salad

Konfitowany filet kaczki z sosem, kluskami z twarogiem oraz surówką 38zł

Confit duck’s breast served with sauce, cottage cheese dumplings and salad


DANIA KUCHNI MAZURSKIEJ / DISHES OF MAZURIAN CUISINE

Placki ziemniaczane z śmietaną kwaśną (3szt.) 20zł

Potato pancakes with sour cream (3 pieces)

Pierogi ruskie z cebulą i surówką (7szt.) 22zł

Russian dumplings with onion and salad (7 pieces)

Pierogi z mięsem i surówką (7szt.) 22 zł

Dumplings with meat and salad (7 pieces)

Pierogi z kaszą i surówką (7szt.) 22zł

Dumplings with groats and salad (7 pieces)  

Filet sandacza serwowany z pieczonymi ziemniakami oraz surówką 39 zł

Pike perch fillet served with baked potatoes and salad


MAKARONY / PASTA

Tagliatelle szpinakowe z pieczarkami  na śmietanie z cebulą oraz papryką* 22 zł

Spinach tagliatelle with mushrooms on sour cream with onions and peppers*

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz białym sosem 25 zł

Tomato tagliatelle  with chicken, spinach, sun-dried tomatoes and white sauce*

Pappardelle w towarzystwie krewetek, odrobiny czosnku i pesto pomidorowego 28 zł

Pappardelle accompanied by shrimps, a little garlic and tomato


SAŁATKI / SALADS

„Sałatka wegetariańska” sałata lodowa z jajkiem, rzodkiewką, szczypiorem, papryką
oraz pomidorem polana jogurtem naturalnym 16zł

„Vegetarian salad” iceberg lettuce with an egg,  radish, chives, pepper and tomato served with natural yoghurt

„Tradycyjna sałatka grecka” połączenie pomidora, ogórka, cebuli, papryki i oliwek
z serem feta i oliwą ziołową 18zł

“Traditional Greek salad” tomato, cucumber, onion, pepper and olives with feta cheese and herbal olive oil

„Sałatka amerykańska” mix sałat z pomidorem, ogórkiem, czerwoną fasolą oraz cebulą
w towarzystwie kurczaka oraz sosu winegret czosnkowego 20zł

“American salad” mix salad with tomato, cucumber, red bean and onion served with chicken and garlic vinegret sauce


LETNIE KOKTAJLE / SUMMER COCKTAILS

Koktajl pietruszkowo –cytrynowy z jabłkiem i zielonym ogórkiem 12 zł

Parsley and lemon cocktail with Apple and cucumber

Koktajl marchewkowy z jabłkiem z odrobiną cytryny 12 zł

Carrot and apple cocktail with a bit of lemon


ZESTAWY DLA NASZYCH NAJMŁODSZYCH / DISHES FOR THE YOUNGEST GUEST

Zupa czerwonego Ninjago - Pomidorowa z ryżem 10zł

Soup of Red Ninjago – Tomato soup served with rice             

Zupa Pszczółki Maji - Rosół z makaronem 10 zł

Maya Bee Soup – Chicken Soup served with noodles

Chiken Strażaka Sama - Kotleciki drobiowe z frytkami i surówką 20zł

Chicken of Fire fighter Sam – Chicken chops served with chips and salad

Smakołyk Myszki Miki - Naleśniki z twarogiem i owocami 14 zł

Tidbit of Mickey Mouse – Pancakes served with cottage cheese and fruit

Pyszności Olafa - Puchar lodowy z owocami 14 zł

Olaf’s Goodies – Ice cream cup served with fruit


DESERY / DESSERTS

Pomarańczowy sorbet ze Sprite i pomarańczą 14zł

Orange sorbet from Sprite and orange

Torcik bezowy ze śmietaną i musem owocowym 16zł

Meringue cake with cream and fruit mousse

Trio lodowe z galaretką wiśniową 18zł

Ice trio with cherry jelly


Serdecznie zapraszamy codziennie w godzinach 14:00-21:00

Rezerwacja stolików
Hotel Ognisty Ptak ***ul. Sztynorcka 6, Ogonki, 11-600 Węgorzewo
Tel. 87 / 427 28 79 lub 667 507 000

 

Przyjazd

25

Czerwca

Wyjazd

29

Czerwca